Wegwijs in de dynamische TCO

Zoals reeds vermeld in onze eerdere publicaties over Total Cost of Ownership (TCO), zetten wij voor dit artikel de punten nog even kort voor u op een rij:

  • Er zijn verschillende methoden om uw TCO te berekenen welke een directe impact hebben op uw kosten, maak de juiste keuze
  • Ingrediënten van de TCO zijn divers en beïnvloeden direct uw kosten
  • Uw TCO keuze bepaalt de wagenkeuze niveau van uw medewerkers.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze eerdere publicaties

Eens u een belangrijke keuze hebt gemaakt voor TCO, kunnen we nu nog een stap verder gaan.

De fiscale regels voor zowel zero- als niet-zero-emissievoertuigen voor de komende jaren zijn vastgelegd op vlak van fiscale aftrekbaarheid en CO2-bijdrage.

De fiscale aftrekbaarheid bepaalt welke kosten van je voertuig je kan aftrekken. De CO2-bijdrage bepaalt hoeveel je extra betaalt op basis van de CO2-uitstoot van je voertuig.

Wijzigende fiscaliteit

Welke fiscale regels van toepassing zijn, hangt af van de besteldatum van je voertuig.

  • Voor voertuigen besteld vóór 30/06/2023 verandert er weinig.
  • Op niet-zero-emissiewagens die tussen 01/07/2023 en 31/12/2025 zijn besteld, is de veranderlijke fiscaliteit van toepassing.
  • Bij zero-emissiewagens is 01/01/2027 een belangrijke datum, want vanaf dan geldt een beperking in de fiscale aftrekbaarheid.

 Op die manier kan je dus de TCO van de komende jaren berekenen. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe groter de fiscale afstraffing. De TCO verhoogt voor alle bedrijfswagens, maar niet-zero-emissiewagens worden sneller én harder getroffen in vergelijking met zero-emissievoertuigen.

Naar een accuratere TCO

De berekening van de TCO-resultaten voor de komende jaren kan je verder verfijnen door bijkomend rekening te houden met andere factoren, zoals de vermoedelijke leveringsdatum van het voertuig (bijvoorbeeld na 9 maanden) of de duurtijd van het leasecontract (bijvoorbeeld 48 maanden). Op die manier krijg je een betere inschatting van de TCO. Bij Dragintra noemen we dat: de ‘dynamische TCO’.

Ze biedt je de mogelijkheid om proactief te plannen en geïnformeerde keuzes te maken. Deze TCO houdt immers niet alleen rekening met de toekomstige fiscale afstraffing over de looptijd van het voertuig, maar ook met het moment waarop de berekening start.

Laat de dynamische TCO voor jou werken

Uiteraard blijft ook de dynamische TCO een inschatting en zijn afwijkingen mogelijk. De jaarlijkse indexen bijvoorbeeld kunnen jaar na jaar verschillen.  Wil je meer weten over de veranderende fiscale regelgeving of de dynamische TCO? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We maken je graag wegwijs in deze complexe, maar cruciale materie!